Овошен пудинг колач
Состојки
- 5 јајца
- 5лажици шеќер
- 5лажици брашно
- 1 пециво
- 400гр јагоди или друго сезонско овошје-малини,капини.вишни
- 600мл вода
- 250гр шеќер
- 2кесички пудинг од ванила
- 2кесички шлаг пена или шлаг крем
Подготовка
Пандишпан
5белки се матат во цврст снег и се додаваат кон изматените жолчки со шеќерот, брашното и пецивото. Се пече во подлабок плех бр 32
Фил
Јагодите со 250гр шеќер и 300мл вода се ставаат на оган да зовријат. Настрана се разматуваат пудинзите со 300мл вода и се додаваат кон претходната смеса. Внимателно се меша за да не се растури овошјето и се трга да се олади. Млакиот фил се истура врз пандишпанот и откако убаво ќе се олади одозгора се става шлагот и се декорира по желба
Овој колач е многу едноставен и за подготовка и е лесен за јадење-се јаде во еден здив