Испечати

Торта од пченица

Торта од пченица

Состојки

  • 1 килограм пченица предходно сварена
  • 300 грама ореви
  • 200 грама потпечени и мелени лешници
  • 1 пакетче мрвици
  • 1 пакетче други декоративни зрнца ( во случајов сребрени бисерчина и бели ѕвездички)

Подготовка

Пченицата добро сварена се мели во машина за мелење јаткасто овошје. Потоа во неа се додаваат оревите и лешниците мелени.Смесата се става во ситна цедалка да се исцеди сокот кој го пушта самата пченица.Потоа се формира торта во соодветен сад. Тортата се декорира во сколп на намената ( во нашиов пример за слава ). Оваа торта мозе да се служи во мали кошницки со лажиче, за добре дојде на гостинот ...