Испечати

Лахмаџун (Турска пица)

Лахмаџун (Турска пица)

Состојки

  • Фил
  • 500 гр мелено месо
  • 3 чешниња лук
  • 5 главици кромид
  • 100 мл кечап
  • 100 мл доматен сос или салца
  • 1 китка магданос
  • 2 лажички црвен пипер
  • 3 лажички оригано
  • Тесто
  • 500 гр брашно
  • 300 мл вода
  • 2 лажички сол
  • 1/2 лажичка шеќер
  • 5 лажици масло

Подготовка

Лахмаџун или Турска пица е традиционално турско јадење.

Се подготвува на средниот начин
Ситно се сецка кромидот и лукот (може и да се изрендаат за да подобро се измешаат во смесата). Се додаваат во меленото месо, заедно со доматниот сос и салцата (може да се користат и ситно сецкани домати наместо салца). Се додаваат зачините и сето тоа се меси. Се додававаат и две лажици брашно за да смесата биде поцврста.
Тестото се замесува слично како за пица и се расукува на тенки округли кори, на кој се премачкува тенок слој од филот.
Потоа се пече во рерна на 200 степени, околу 10 минути, додека да зарумени.
Одкако ќе се испече, се расекува на четвртинки, одозгора се става ситно сецкана марула или може рендана зелка, морков и сл. зеленкук по избор, се цеди лимон врз сето тоа, се мота во ролат и се јаде во комбинација со ајран (матеница).

Пријатен апетит
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер