Катерина торта
Состојки
- Прв пандишпан
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 8-10 лажици мелени ореви
- 1 лажица какао
- 3 лажици брашно
- 1/2 пециво
- Втор пандишпан
- 5 белки
- 150 гр. шеќер
- 100 гр. суво грозје
- 150 гр. сецкани ореви
- 2 лажици брашно
- 1/2 пециво
- 2 лажици масло
- Фил
- 5 жолчки
- 250 гр. шеќер
- 100 гр. чоколадо
- 250 мл млеко
- 2 лажици густин
- 250 гр маргарин
Подготовка
Прв пандишпан
Се матат јајцата и шеќерот,се додаваат сувите состојки,се меша и се пече.
Втор пандишпан
Се матат белките со шеќерот во цврст снег,се додава маслото па сувите состојки и се пече.
Фил
Од жолчките,шеќерот,густинот и млекото се вари крем па се додава растопеното чоколадо.Одкако ќе се олади се мати пенасто маргаринот и се меша се заедно.
Се филува првиот пандишпан па вториот,се премачкува цела торта со филот и се украсува по желба.