Роденденска торта
Состојки
- 10 јајца
- 300 гр. шеќер
- 300 гр. ореви сецкани
- 5 лажици брашно
- 1 литар млеко
- 2 пудинга од ванила
- 60 гр. шеќер во прав (за филот)
- 1 пециво
- 1 маргарин
- 100 гр. чоколада за готвење
- 500 гр. хопла
- 1 слика по избор
Подготовка
Се двојат белките и се бијат со шеќерот кога се избиени убаво во цврст снег се додаваат оревите,брашното и пецивото.Се пече во плехот од шпоретот обложем со хартија .
Жолчките се бијат со прав шеќерот и се варат на пареа додека се згусне потоа се трга од оган и се крси чоколадата за да се стопи додека е врел филот.Пудингот се прави со млекото .Во пудингот може да ставите и шеќер ако сакате поблага торта.Маргаринот се мати да стане пенаст и се дели на два дела. Изладените жолчки и пудинг се месаат со маргаринот посебно.Пандишпанот се сече на два дела .Се става пандишпан жолт фил, пандиспан црн фил.Хоплата се бие убаво и се премачкува цела торта,а оддозгора се става малку повеќе и се израмнува убаво за да може сликата да се стави.Со преостанатата хопла се декорира тортата од страните