Испечати

Роденденска торта

Роденденска торта

Состојки

  • 10 јајца
  • 300 гр. шеќер
  • 300 гр. ореви сецкани
  • 5 лажици брашно
  • 1 литар млеко
  • 2 пудинга од ванила
  • 60 гр. шеќер во прав (за филот)
  • 1 пециво
  • 1 маргарин
  • 100 гр. чоколада за готвење
  • 500 гр. хопла
  • 1 слика по избор

Подготовка

Се двојат белките и се бијат со шеќерот кога се избиени убаво во цврст снег се додаваат оревите,брашното и пецивото.Се пече во плехот од шпоретот обложем со хартија .
Жолчките се бијат со прав шеќерот и се варат на пареа додека се згусне потоа се трга од оган и се крси чоколадата за да се стопи додека е врел филот.Пудингот се прави со млекото .Во пудингот може да ставите и шеќер ако сакате поблага торта.Маргаринот се мати да стане пенаст и се дели на два дела. Изладените жолчки и пудинг се месаат со маргаринот посебно.Пандишпанот се сече на два дела .Се става пандишпан жолт фил, пандиспан црн фил.Хоплата се бие убаво и се премачкува цела торта,а оддозгора се става малку повеќе и се израмнува убаво за да може сликата да се стави.Со преостанатата хопла се декорира тортата од страните