Пита од апарагус – шпарога, вкусот на медитеранот…
Состојки
- За тесто
- 200 гр. брашно
- 100 гр. маслац или маргарин
- малку сол
- 50 мл. вода
- За фил
- 400 гр. шпарога-аспарагус по нашки
- 100 гр. шунка
- 200 гр. кисела павлака
- 4 јајца
- 50 гр. сирење
- малку црн пипер
Подготовка
1. Се замесува тестото од наведените состојки и се остава во фрижидер да одстои околу 1 час. Се вади и се расукува во кора поголема од тавчето и се поставува на дното и зидовите на тавчето.
2. Се вари шпарогата и се остава да се цеди.
3. Шунката се сецка или ренда и се посипува по дното на тавчето врз тестото.
3. Се клапат добро јајцата како за пандишпан, се додава киселата павлака и се продолжува со кратко разбркување, се додава изренданото сирење и црниот пипер.
4. Вака приготвениот фил се налева врз тестото, се реди шпарогата и се пече на 225 степени околу 30 минути.
Совет
Откако ќе го замесам тестото додека стои го варам аспарагусот, така да додека се добро исцеди тестото е веке готово да се сука. Јас денес ставив обичната посебна салама...некако нај не ми мириса, значи било кое сувомеснато може да ставите.