Мото колачиња
Состојки
- Тесто*
- 200 г. путер
- 350 г. брашно
- 1 белка
- 1 лажица кисела павлака
- 120 г. шеќер во прав
- 2-3 лажици чоколадо во прав
- Фил*
- 100 г. путер
- 50 г. шеќер во прав
- 200 г. чоколадо
- 1 лажица рум (или екстракт од рум)
Подготовка
1. Од состојките за тесто ја замесуваме смесата и ја делиме на два еднакви дела.
2. Во едниот дел го ставаме чоколадото во прав и добиваме две теста едно светло едно темно.
3. Темното тесто го расукуваме во кора со дебелина од 3-5мм.и со помош на калап вадиме округли форми од тестото. Ги ставаме во тава обложена со хартија и печеме на 200 Ц. 5-9 мин.
4. Истото го повторуваме и со светлото тесто само што во средина правиме мала дупка со помош на дрвена лажица.
5. Фил* Путерот и шеќерот во прав ги матиме и го додаваме претходно стопеното чоколадо на пареа во кое сме додале рум.Се заедно убаво матиме.
6. На секое темно тесто филуваме со пола лажичка од филот и го затвараме со белото тесто.