Специјалитет со бешамел сос
Состојки
- 4 пилешки копани
- 2-3 глави кромид
- 300гр габи-печурки
- 250гр кашкавал
- 50гр маргарин
- 2 лажици брашно
- 200мл млеко
- 400гр павлака
Подготовка
Прво се варат копаните, па откако ќе се сварат се исчистуват од коската и месото се сецка на мали парчиња.
Во тава со зејтин се пржи кромидот, габите, а потоа го додаваме и месото да се запржи и го зачинуваме со сол, вегета, црн пипери го тргнуваме од огнот.
Во друга тава го правиме бешаmел сосот. Во тавата го ставаме маргаринот, па додаваме 2 лажици големи брашно да се запржи и го додаваме млекото-матиме со лажица додека да се згусти и го тргнуваме од огнот. Одкако ќе се олади ја додаваме павлаката и мешаме со лажица.
Земаме поголема тепсија или огноотпoрен сад го премачкуваме со зејтин, ја ставаме половината од филот со месо-одозгора се става половина од бешамел сосот па рендеме кашкавал, потоа се додава другата половина од филот со месото, па пак полеваме со сосот и на крај редиме цели парчиња какшкавал.
Се пече 30 минути на 180степени
Можете да си дополните со печени компири премачкани со маргарин и сусам како кај мене на сликата
ПРОБАЈТЕ НЕМА ДА ЗАЖАЛИТЕ-ЕПТЕН Е ВКУСЕН И МНООГУ ЗАСИТУВА