Боем торта на мој начин
Состојки
- состојки за панишпан
- 4 јајца
- 100 гр шекер
- 100 гр мелени пржени лешници
- 3 лажици брашно
- 3 лажици какао
- 1/2 пециво
- глазура за преливање на секоја кора
- 100 гр чоколада за готвење
- 4 лажици маргарин
- 1- 2 лажици вода
- фил
- 1 пудинг од чоколада
- 4 лажици шекер
- 400 мл млеко
- 1 лажица брашно
- 2 жолчки
- 100 гр чоколада за готвење
- 50 гр маргарин
- за декорирање на тортата
- 1 шлаг пена
- 50 гр растопена чоколада
- 15 лешници
Подготовка
Оваа торта е на мој начин, бидејки на интернет најдов повеќе рецепти за боем торта си искомбинирав, хехе
Започнуваме со матење на јајцата и шеќерот, па откако ке ги изматиме ги додаваме брашното, какакото, пецивото и мелените лешници, па се убаво мешаме и ја ставаме смесата во плех обложен со хартија за печење. Печеме во загреана рерна на 200 степени околу 10-15 минути. Го вадиме плехот и оставаме да се излади панишпанот,
Го правиме филот на оган да зоврие млекото и шеќерот, а во друг сад ги матиме со миксер пудингот, брашното, жолчките и ги додаваме во зовриеното млеко. Мешаме додека се згусне смесата. Додека е уште на рингла ги додаваме чоколадата и маргаринот, мешаме додека се соедини се и оставаме да олади.
Откако се ќе биде ладно, започнуваме со филовање, панишпанот го сечеме на три еднакви дела, а во меѓувреме ја топиме чоколадата и маргаринот за полевање на корите. Филот го матиме со миксер да се добие убава смеса.
Го ставаме првиот дел, го поливаме со чоколада, ставаме фил, па го ставаме вториот дел и ја повторуваме постапката. Најпосле ја матиме шлаг пената, и во неа ја додаваме растопената чоколада и мешаме, па со тоа ја премачкуваме цела торта и декорираме со лешници.