Испечати

Шампита

Шампита

Состојки

  • Пандишпан
  • 8 жолтки
  • 8 лаж шеќер
  • 6 лаж брашно
  • 5 лаж топла вода
  • 3 лаж мелени ореви
  • 1 прашок за пециво
  • Фил
  • 8 белки
  • 250 гр шеќер во прав
  • 300 гр шеќер
  • 2 ванилин шеќер
  • 30 мл вода

Подготовка

За пандишпанот- Пенесто се матат жолтките со шеќерот. Потоа продолжувајќи со мешањето се додава водата.
Брашното се меша со прашокот за пециво и лажица по лажица се додава во пандишпанот и сето тоа убаво се меша.
Се пече во подмачкано и со брашно обложено тавче, на 200 степени околу 15-20 мин.
За филот- Се прави шербет од шеќерот водата и ванилите.
Белките се матат во цврст снег и се додава лажиче по лажиче од шеќерот во прав.
Потоа со постојано мешање се додава постепено од топлиот шербет. и се мати додека да се олади филот.
Се става филот врз тортата и се поросува со цимет, какао или рендана чоколада.
Се става во фрижидер да се стегне и тортата да впие од филот.