Шампита
Состојки
- Пандишпан
- 8 жолтки
- 8 лаж шеќер
- 6 лаж брашно
- 5 лаж топла вода
- 3 лаж мелени ореви
- 1 прашок за пециво
- Фил
- 8 белки
- 250 гр шеќер во прав
- 300 гр шеќер
- 2 ванилин шеќер
- 30 мл вода
Подготовка
За пандишпанот- Пенесто се матат жолтките со шеќерот. Потоа продолжувајќи со мешањето се додава водата.
Брашното се меша со прашокот за пециво и лажица по лажица се додава во пандишпанот и сето тоа убаво се меша.
Се пече во подмачкано и со брашно обложено тавче, на 200 степени околу 15-20 мин.
За филот- Се прави шербет од шеќерот водата и ванилите.
Белките се матат во цврст снег и се додава лажиче по лажиче од шеќерот во прав.
Потоа со постојано мешање се додава постепено од топлиот шербет. и се мати додека да се олади филот.
Се става филот врз тортата и се поросува со цимет, какао или рендана чоколада.
Се става во фрижидер да се стегне и тортата да впие од филот.