Пролетни топчиња
Состојки
- 4 варени јајца
- 300 гр шунка
- 100 гр кашкавал
- 2 млади кромитчиња
- 2 белки
- 1 лажица вегета
- бибер по желба
Подготовка
1. Шунката, кашкавалот, јајцата и кромитчињата ги сецкаме ситно и ги ставаме во поголем сад. Додаваме вегета и бибер по желба. Белките лесно ги проматуваме и ги сипуваме во садот. Се меша убаво целата смеса да се соедини.
2. Со намастени раце земаме од смесата и правиме топчиња кои ги ставаме во тава обложена со хартија за печење. Се печат во загреана релна на 200 степени околу 20-25 мин.
3. Вака ги дотрошив и последните велигденски јајца. Мислам дека веќе ни е доста од јајца, строго забрането ми е да сварам јајца најмалку 2 недели )))))