Погача
Состојки
- 700-900г. брашно
- 1 квасец
- 1 лажичка сол и шеќер
- 3 јајца
- 70 мл. масло
- 250мл. јогурт или кисело млеко
- 250мл. млеко топло за да се замеси
Подготовка
Сите состојки се ставаат во една вангличка и се замесува тестото.
Одкако ќе се измеси убаво се остава да стасува.
Потоа од тестото се прават топчиња и се редат во предходно подмачкано тавче големината сами може да си ја одредите поради тоа што од истото тесто може да се направат две помали или една поголема погача.
Потоа се одвојува едно парче тесто не многу големо и се расукува онолку колку што е тавчето од него се сечат триаголници и со се покриваат топчињата
тавчето. За во средината се прават неколку кифлички, се сечат на половина и се редат во средината.
Но исто така може и се остави празно, па во средината може да се наполни по желба на пример може да се икористи за велигде да се наредат бојадисани јајца.
На крај се премачкува со жолчка, се наросува со сусам и афион и се пече во загреана рална