Испечати

Велигденски венец

Велигденски венец

Состојки

  • 1кг брашно
  • 3 јајца
  • 500гр млеко
  • 3 мали филгани зејтин
  • 1 квасец
  • 1мала лазица сол
  • 250гр шеќер
  • 250гр локум

Подготовка

Во тенџере на оган го ставаме млекото да се замлачи, го растопуваме квасецот во него и го додаваме шеќерот. Во брашното го ставаме зејтинот, 1 мала лажица сол и трите белки од јајцата. Сето тоа се замесува и оставаме да стаса. Откако ќе стаса го премешуваме тестото и во него го додаваме претходно исецканиот локум(по желба може да се додаде и желе бонбони и ореви). Се зема од тестото правиме како пачка, ги омотуваме во круг и ги ставаме во подмачкан плех-одозгора ги премачкуваме со жолчка од јајцето и печеме на загреана рерна од 250с околу 10минути. Венецот го декорираме со едно велигденско јајце