Македонски ќебап
Состојки
- 1кг млено месо
- 3 јајца
- 2 главици кромид
- 4-5 кришки двопек
- 2 варени рендани компири
- 3-4 чешниња лук
- 1 шака магдонос
- 2 лажици вегета
- 1 мала лажичка црн бибер
- 1 филџан зејтин
Подготовка
Кромидот се ренда на крупно ренде, а исто и варениот компир. Месото се замесува со компирот, кромидот, трите жолчки, ситно сецканото лукче, ситно сецкан магдонос, мелениот двопек и зејтинот. Убаво се меша целата смеса и се става во фрижидер на неколку часа додека се спојат зачините.
Белките се матат со вилушка. Од смесата се прават ќебапи по желба, се валкаат низ изматената белка и се пржат на топол зејтин
Од оваа смеса излегуваат многу ќебапи и затоа рецептот е погоден за повеќе намени-родендени,слави,забави