Лазања со домашни кори
Состојки
- 500гр домашни кори
- 500гр мелено месо
- 400гр печурки
- 300гр доматно пире
- 200гр кашкавал
- 1 главица кромид
- бешамел сос
- 2 лажици путер
- 2 лажици брашно
- 500мл млеко
Подготовка
Прво ги ставаме корите во сад со зовриена вода да се варат. Во тавче го пржиме кромидот со 2-3 лажици масло. Кога ќе се испржи ги додаваме печурките и меленото месо. Кога месото ќе зарумени го додаваме доматното пире. го подготвуваме бешамел сосот. Брашното го пржиме со путерот и постепено го додаваме млекото и убаво мешаме додека да се згусни. Корите убаво ги цедиме и половината ги ставаме во сад за печење, над нив ставаме од бешамел сосот и од меленото месо. Постапката ја повторуваме уште еднаш и најгоре завршуваме со кори. Тураме вода во висина на корите. Најгоре рендаме кашкавал и печиме. Готовата лазања ја сечиме на коцки.