Испечати

Обланда торта

Обланда торта

Состојки

  • 2 листа обланда
  • 6 белки
  • 200 гр шеќер
  • 200 гр мелени ореви
  • Фил
  • 6 жолчки
  • 150 гр шеќер
  • 1 мало пакетче нес-кафе
  • 100 гр чоколадо
  • 200 гр путер или маргарин

Подготовка

Избиете ги белките со шеќерот и ставете ги оревите.
Обландите од рапавата страна премачкајте ги со смесата.
Печете ги на 200 степени само неколку минути, да пожолтат малку, на плех од релната превртен однопаку. (претходно ставете хартија за печење на него)
Фил
На пареа, варете ги жолчките со шеќерот додека да се згуснат. Ставете го нес-кафето и чоколадото. Кога ќе се олади во него ставете го измиксаниот путер.
Обландите пресечете ги на пола, ама од долгата страна, хоризонтално. Филот поделете го на 4 дела па почнете со мачкање, редејќи ги обландите една врз друга. Последната не ја мачкајте, најпрво ставете преку хартија за печење и нешто тешко (книги на пр.) и оставете го некое време да се соедини. потоа премачкајте ја одозгора и посипете ја тортата со ореви.
Јас ја сечам на три дела, па потоа секој дел на штангли.
Оригиналниот
рецепт е од anka1971 Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Тава со рачки Ростер