Испечати

Пилешки полжавчиња во сос

Пилешки полжавчиња во сос

Состојки

  • 600гр пилешки стек
  • 2 јајца
  • 200гр брашно
  • 100мл пиво
  • 100гр сусам
  • сос
  • 1 главица кромид
  • 1/2 лимон
  • 200гр павлака
  • 100гр мајонез

Подготовка

Пилешкиот стек го сечкаме на долгнавести парчиња, го посолуваме.
Јајцата ги матиме во нив го додаваме пивото и брашното. Во оваа смеса ги свалкуваме парчињата пилешки стек, а потоа во сусам и ги пржиме во тавче со загреано масло.

Подготовка на сосот
Кромидот го рендаме и во него го додаваме исцедениот лимон, сол, лук во прав, го додаваме мајонезот и павлаката и убаво мешаме. Во сосот додаваме и малку магдонос.
пржените пилешките полжавчиња ги ставаме од едната страна на чинијата, а од другата ставаме од сосот. Пријатен апетит!