Осоговска тава
Состојки
- 1 пиле
- 700 гр. свински пафлак
- 700 гр. свински бут
- 400 гр. свински врат
- 400 гр. свинска плешка
- 4 големи главици кромид
- 1 лук
- 2 свежи пиперки
- 2,5 кг. компири
- 1 лажица супа кнор
- 1/2 китка свеж магданос
- 5 ловоров лист
- 5 лажици обична сол
- 5 лажици едра сол
- 4 лажици веѓета
- 2лажици црн пипер
- 3лажици оригано
- 400 мл. зејтин
- 600 мл. топла вода
- 500 мл. пиво
Подготовка
1. Претходно посоленото месо се реди во тава намачкана со зејтин.
2. Пилешкото се става во средината.
3. Се редат компирите и морковите за да се направи како подлога за останатото месо.
4. Врз нив се реди и другото месо и се додава свеж магданос, исецканиот кромид, една главица лук, две свежи пиперки и едра сол, обична сол, веѓета, црн пипер, оригано, ловоров лист и 1 лажица супа кнор (лажицата супа се додава за да се добие густина).
5. Се додава преостанатиот зејтин и топлата вода.
6. Се става да се пече во загреана рерна на 250 степени – 1 час.
7. По еден час, ја намалуваме температурата на 100 степени и печеме уште 3 часа.
8. Пивото се додава откако ќе изврие водата.
9. 20-тина минути тавата ја ставаме на дното од фурната, за да изврие пивото и да се створи густ сос.
Ова јадење јас го правев во електричен вршник.