Испечати

Осоговска тава

Осоговска тава

Состојки

  • 1 пиле
  • 700 гр. свински пафлак
  • 700 гр. свински бут
  • 400 гр. свински врат
  • 400 гр. свинска плешка
  • 4 големи главици кромид
  • 1 лук
  • 2 свежи пиперки
  • 2,5 кг. компири
  • 1 лажица супа кнор
  • 1/2 китка свеж магданос
  • 5 ловоров лист
  • 5 лажици обична сол
  • 5 лажици едра сол
  • 4 лажици веѓета
  • 2лажици црн пипер
  • 3лажици оригано
  • 400 мл. зејтин
  • 600 мл. топла вода
  • 500 мл. пиво

Подготовка

1. Претходно посоленото месо се реди во тава намачкана со зејтин.
2. Пилешкото се става во средината.
3. Се редат компирите и морковите за да се направи како подлога за останатото месо.
4. Врз нив се реди и другото месо и се додава свеж магданос, исецканиот кромид, една главица лук, две свежи пиперки и едра сол, обична сол, веѓета, црн пипер, оригано, ловоров лист и 1 лажица супа кнор (лажицата супа се додава за да се добие густина).
5. Се додава преостанатиот зејтин и топлата вода.
6. Се става да се пече во загреана рерна на 250 степени – 1 час.
7. По еден час, ја намалуваме температурата на 100 степени и печеме уште 3 часа.
8. Пивото се додава откако ќе изврие водата.
9. 20-тина минути тавата ја ставаме на дното од фурната, за да изврие пивото и да се створи густ сос.

Ова јадење јас го правев во електричен вршник.