Видео рецепт: Поло ала Качиатора
Качиатора на италијански значи „на ловечки начин“. Ова селско италијанско јадење обилува со бројни силни вкусови, но тие одлично се надополнуваат и за кратко време можете ова јадење да го доведете од рецепт до топол и вкусен оброк на маса.
Состојки
- 1 конзерва сечкани домати
- 1 чаша бело вино
- 50 грама исечена сланина
- 2 пилешки гради
- 2 стебленца целер
- 1 главица бел кромид
- 2 чешниња лук
- 2 стебленца рузмарин
- Сол и бибер
- Маслиново масло
Вид на оброк: Ручек
Комплексност: Средно
Лица: 4
Време на подготовка: 30-60 мин.
Подготовка
Чекор 1: Време е за сечкање. Прво ќе го исечкаме лукот...
Потоа и кромидот на големи парчиња... Сланината исечкајте ја на коцки.
Можете да ставите целер во прав, но ние користиме свеж целер.
Искинете ги ливчињата рузмарин од стебленцата и исечкајте ги.
На крајот земете ги пилешките гради и исечете ги на поголеми коцки.
Чекор 2: Испржете ги кромидот и лукот во маслиново масло, додавајќи им сол за да не загорат.
Следна ставете ја сланината. Дозволете им на вкусовите да се измешаат. Потоа ставете го целерот, а по него и пилешкото.
Прекријте ги состојките со исечканите домати, прелијте ги со белото вино и на крај ставете го рузмаринот.
Чекор 3: Ставете го капакот на тавата и гответе, гответе, гответе... Сакаме сите тие енергични вкусови да се измешаат заедно.
Чекор 4: По 20 минути извадете го капакот... И спремни сте за сервирање...
Овде јадењето го сервираме со таљатели. Прелијте ги со Поло ала качиатора.
За секој случај ставете уште малку од сосот.
СОВЕТ: Секој може да се обиде да го подготви овој рецепт и да направи јадење ПОЛНО вкусови за многу кратко време. Малку сечкање, малку готвење и МНОГУ јадење на крајот.
Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Касерола