Баклава со урми
Состојки
- 1кг кори за баклава
- 200гр млени ореви
- 200гр млени лешници
- 200гр рендана чоколада
- 5лажици гриз
- 5лажици млени бисквиди или двопек-презла
- 200гр шеќер
- 200гр сецкани урми
- 200гр сецкани ореви
- шербет
- 1,2кг шеќер
- 800мл вода
- 1 лимон
- 250гр маргарин за полевање
Подготовка
Мелените ореви, лешници и чоколадо се ставаат во поголем сад и се мешаат па им се додава шеќерот, гризот и бисквидите. Урмите се сецкаат и заедно со оревите се мешаат во посебен сад.
Се зема 1 кора и се попрскува со зејтин, па над неа се реди втора кора и таа се попрскува и на третата кора се распоредува околу 4 лажици од првиот фил а на почетокот на кората се става ред од урмите со ореви. Убаво се свиткува ролна и истото се повторува со сите кори.
Од како ќе се свиткаат корите баклавата се сече по желба и се полева со 250гр растопен топол маргарин, па се става на печење додека убаво не се испече. Во зависност од шпоретот јас ја печам околу 20мин на 200 и 30мин на 170
За шербетот-се става шеќерот да врие со водата околу 5-7 мин, па му се додава и лимонот и се остава да се олади. Баклавата се ваѓа од рерна и се полева со оладениот шербет
Пријатен апетит