Испечати

Јогурт торта

Јогурт торта

Состојки

  • 500 грама јогурт
  • 200 грама шеќер
  • 400 грама бискоти
  • 1 пакетче суво грозје
  • 150 мл. млеко (за шлаг кремот)
  • 1 чоколадо за готвење
  • 2 банани
  • 1 шлаг крем
  • 1 украсни трошки за колачи

Подготовка

1. Јогуртот заедно со шеќерот го истураме во подлабок сад. Бркаме со лажица.
2. Потоа ги додаваме искршените бискоти. Со рака ги соединуваме бискотите и јогуртот, се додека јогуртот убаво не се впие во бискотите.
3. Го додаваме изренданото чоколадо за готвење и сувото грозје. Мешаме за да се изедначи смесата.
4. Смесата ја ставаме на чинија. Смесата треба да отстои околу половина час во фрижидер за поубаво да и направиме форма.
5. Во меѓувреме го подготвуваме шлаг кремот.
6. Врз тортата ги редиме бананите кои претходно сме ги поделиле на половина по должина.
7. Филуваме со шлаг кремот и декорираме.