Тулумби
Состојки
- 400гр брашно
- 1/2 лит. вода студена
- 5 јајца
- 6 лажици масло
- шербет
- 1кг шеќер
- 1/2 лит вода
Подготовка
Nа оган ја ставаме водата и маслото да зовриjат, па ги тргаме од оган и го додаваме брашното, мешаме со лажица смесата да се изедначи. Oставаме да се излади.
Во меѓувреме го приготвуваме шербетот, Ги ставаме водата и шеќерот да зовријат. Кога смесата убаво ќе се излади, едно по едно ги додаваме јајцата и мешаме со миксер се додека се убаво не се изедначи. Од смесата полниме во калап за тулумби и ги пржиме тулумбите во врело масло. Кога ќе заруменат тулумбите ги вадиме од тавчето и ги ставаме во студениот шербет. Тулумбите ги потураме со останатиот шербет и ги превртуваме за убаво да се впие шербетот.