Испечати

Македонска пита со компири

Македонска пита со компири

Состојки

  • фил
  • 250гр. сечкан кромид
  • 500гр. рендан компир
  • по желба сол и бибер(може и малку зачинал)
  • 100мл. масло
  • кори за пита
  • 500гр. готови кори
  • 100мл. масло
  • 50мл. вода
  • 50гр. путер или маргарин стопен

Подготовка

1. Најпрво во тава со загреано масло се пржи кромидот и потоа се додава ренданиот компир.
2. Откога заедно ќе се пропржат се додава солта и биберот.
3. Кога ќе се олади малку филот земаме две кори и двете ги мачкаме со четка со претходно припременото масло вода и маргарин.
4. На втората кора ставаме дел од филот и ги виткаме корите како палачинка.
5. Ги премачкуваме повторно филуваните кори и ги редиме во намастена округла тава од центарот према надвор како на сликата.Така правиме со сите преостанати кори.
6. Ја печеме питата во загреана рерна на 220ст. од 25-30мин. или додека убаво не се испече од двете страни.
7. Кога ќе ја извадиме од рерна ја попрскуваме со малку вода.