Домашна бајадера
Состојки
- За глазура: 100 гр. чоколада за готвење
- 100 гр. чоколада за готвење
- 250 гр. мелени ораси
- 250 гр. мелени бисквити
- 210 гр. маргарин
- 18 лажици вода
- 650 гр. шеќер
- 3 лажици масло
- 20 гр. маргарин
- 3 лажици млеко
Подготовка
Во сад се ставаат шеќерот и водата да зоврие и се трга од шпорет. Се додава маргаринот да се растопи и се додаваат бисквитите и орасите. Потоа смесата се дели на два дела и во едниот дел се додава 100гр. чоколада. Тавата се премачкува со малку масло или маргарин. Прво се става кафениот (чоколаден) слој а врз него посветлиот слој. На крајот врз смесата се додава подготвената глазура (Состојките за глазурата се растопуваат и се премачкува одозгора). Се декорира со мелени ораси или бисквити. Добар апетит!