Милиброд
Состојки
- 250гр шеќер
- 150гр суво грозје
- 2 ванили
- 1 портокал
- 250мл зејтин
- 250мл млеко
- 4 јајца
- 2коцки квасец
- 1,2кг брашно
Подготовка
Се замесува тесто од брашното, зејтинот, јајцата, стасаниот квасец со млекото, шеќерот, изрендана кора од портокалот и ванилите. Тестото се остава да стаса, а потоа се размесува. Додека стасува тестото сувото грозје се попарува со вриена вода, се цеди и се става во сокот од портокал.Стасано тестото се дели на 4 топки, а секоја од нив на три. Од трите топки се прават тенки јажиња, се става по средината суво грозје и се плетат плетенки. Се оставаат да стасаат и се премачкуваат со изматено јајце со 1лажичка шеќер во прав. Се оставаат да стасаат и се печат во загреана рерна на 200степени околу 20мин и на 160 уште 20