Испечати

Солен кекс

Солен кекс

Состојки

  • 220 гр. брашно
  • 8 гр. пециво
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 320 мл. кисело млеко
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 јајце
  • 1 лажица зејтин (може и маслинов)
  • 1 глвица црвен кромид
  • 1-2 лажици исецкани перца од млад кромид
  • 1 лажица пармезан или рендан кашкавал

Подготовка

1. Загрејте ја рерната на 180 степени.
2. Измешајте ги брашното, пецивото, содата бикарбона, солта, ренданиот кашкавал или пармезан, исецениот црвен кромид, перцата од младиот кромид.
3. Изматете го јајцето, додајте му го млекото, зејтинот, лимоновиот сок, измешајте и дури сега додјте го припреманото брашно.
4. Се истура во модла во големина од 20х11 см. и печете.

Ако сакате нови вкусови...еве ви прилика, пробајте!