Мермерни колачи
Состојки
- 200 гр крем сирење
- 125 гр маргарин или путер
- 200 гр шеќер во прав
- 1/2 прашок за печење
- 450 гр брашно
- 1 ванилин шеќер
- 450 гр брашно
Подготовка
Сир кремот и маргаринот или путерот кои се оставени на собна температура, со миксер заедно со шеќерот се се миксаат. Се додаваат ванилата, пецивото и брашното и смесата се измесува со рака,
Тестото го делиме на пола и во едната половина ги додаваме растопените ребра чоколада. Ги мешаме заедно, но само малку, за да биде шарено и помеѓу 2 најлон целофани го расукуваме со дебелина од 4-5 мм. Сечиме со калапчиња и редиме во плех обложен со пек хартија. Се печи на 160 степени додека не почнат да добиваат боја на ивицата.