Медењаци
Состојки
- 3 јајца
- 3 филџани шеќер
- 3 филџани зејтин
- 1 пециво
- 1 мала лаж. сода бикарбона
- 3 лаж. мед
- 1кг брашно
- 100гр суво грозје
- 100 гр црно чоколадо
Подготовка
- Убаво се матат јајцата,шеќерот,зејтинот и медот
- Чоколадото се ренда или се ситни на помали парченца и заедно со сувото грозје се додаваат во смесата
- Брашното се меша со пециво и сода бикарбона и се додава по малку додека убаво не се изедначи со претходните состојки
- Од оваа смеса се прават топчиња се натиснуваат и се редат во плех
- Се печат на 170С околу 25 мин. зависно од рерната :)
- Се украсуваат со чоколаден прелив
Совет: Moже да се расука како кора и да се сечат најразлични форми
Многу се вкусни, стојат долго време и кој пробал бара повторно :)))