Испечати

Замотан стек

Замотан стек

Состојки

  • 2 поголеми парчиња пилешки стек
  • 2 броја компир
  • 1 морков, зачини

Подготовка

1. Компирот излупен сварете го во млеко во кое ке
додадете малку сол.
2. Стековите истолчете ги за да се истенчат.
премачкајте ги со мaлку зејтин, посолете и
зачинете ги со вегета и мелен бибер.
3. Секој стек засебно ставете го на намрснета
алу-фолија и ставете врз него по еден сварен
компир и замотајте го компирот со стекот,
заврзете или затворете со чачкалица, а ако е
доволно голем може само да го преклопите.
Затворете ги во фолијата.
4. Наредете ги во
подлaбок сад, налејте вода до половина од
стековите
Кога водата веке испарила отворете ги
стековите за да се подпечат одозгора.
Напомена- можете да додадете врз компирот
морков (како што гледате на сликата), по
некое зрно гашок… останува вие да изберете
– пресекот е декоративен, а истовемено и
вкусно.
Секоја исечена половина од вака приготвениот стек мислам дека е доволно за еден сметајки дека ке има и друго прилог.
Да ви е слатко!