Испечати

Леден ветер

Леден ветер

Состојки

  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 2 лажици капучино
  • 4 лажици презла
  • 4 лажици брашно
  • 4 лажици масло
  • 1/2 пециво
  • 200 гр бадеми 200 гр мармалад (мојот од јагоди беше)
  • За филот
  • 500мл млеко
  • 4 лажици брашно
  • 1 бело чоколадо (200 гр )
  • 100 гр маргарин
  • 100 гр шеќер во прав
  • 2 паковки ванила
  • 4 лажици шеќер
  • Декорација украсни цветови, листови,црно чоколадо,бисерчиња

Подготовка

Јајцата ги матиме со шеќерот, додека не се згусне убаво смесата.
Исклучуваме миксерот, додаваме масло, капучино,брашно и презла. Наросуваме и пециво.
Мешаме со шпатула.
Префрламе во обложен калап со хартија за печење.
Користев мал калап.
Печеме додека е се зарумени.
Печениот пандишпан го оставаме да излади.
Изладениот пандишпан го сечемена два дела.
Во меѓувреме го приготвуваме филот.
На страна во еден сад ги помешуваме млекото со шеќерот и брашното.
Еден дел од млекото го ставаме на оган и штом се загрее ги доставаме брашното и млекото.
Мешаме да се свари и згусне. Додаваме бела чоколада да се растопи.
Оставаме да излади, па на страна помешуваме маргарин со шеќерот во прав.
Така приготвениот фил го премачкуваме во средината и врз површината на тортата.
Брз филот во средина, попрскуваме ред бадеми.
Ставаме да се излади во ладилник.
Јас го оставив калапот, страничниот дел, да се одржи правецот и формата.
Штом е стегната тортата, го вадиме калапот и ја премачкуваме со мармалад од јагоди.
Декорираме по желба.
Јас ја чувам постојано во ладилник, по потреба вадам и сечам.
Се јаде како сладолед торта некако, па затоа можеби и името е добиено леден ветер.
На здравје