Испечати

Реден колач со кајсии

Реден колач со кајсии

Состојки

  • 250 гр. брашно
  • прстофат сол
  • 3 полни лажички пециво
  • 3 јајца
  • по 175 гр. шеќер и путер
  • 1 ванила
  • 1/2 лажичка арома од бадеми
  • по вкус рендана кора од лимон
  • 30 гр. мелен бадем
  • 1 лажица филетиреан бадем
  • 300 гр. исчистени кајсии

Подготовка

 - Путерот оставете го на собна температура да омекне.
- Брашното, ренданата кора од лимон, двете врсти бадеми, солта и пецивото измешајте ги
- Обложете модла со хартија за печење која ќе биде повисока од самата модла за да може печен колачот полесно да го извадите. Модлата е со димензии 10х20
- Вклучете ја рерната на 180 степени
- Во садот во кој ќе го приготвувате колачот ставете ги омекнатиот путер, шеќерот, ванилата и јајцата кратко време заедно измиксајте, потоа додадете го измешаното брашно, повторно измиксајте за да добиете хомогена смеса.
- Во модлата ставете 1/3 од смесата, наредете одзгора од исечените кајсии, покријте со смесата, пак кајсии, пак тесто и најодозгора наредете ги останатите кајсии.
Ставете да се пече во веќе загреаната рерна околу 1 час, зависно од рерната, но сепак проверете со веќе познатата техника - чепкалката треба да биде сува и чиста кога ќе ја извадите од тестото.
- Нека олади, извадете од модлата за да се брзо и подобро олади спречувајки притоа да топлината дополнително го навлажнува колачот. Оладен посипете со шеќер во прав.. и што да ви кажам, уживајте.
Кај мене тоа кајсиите некако избегале при печењето - пресекот е таков каков што е, а понатаму како сечев после веке сликањето (за да ги послужам нестрпливите) видов дека има подобар пресек, но веќе вака како што го гледате се запамети, немаше време повторно да сликам.