Испечати

Афион колач со розен кори

Афион колач со розен кори

Состојки

  • 1 паковање готови розен кори
  • фил
  • 450мл млеко
  • 250гр шеќер
  • 200гр путер
  • 300гр мелен афион
  • 1/4 лажиче сол
  • 100гр црно чоколадо
  • 100гр мелени бисквити
  • по желба и малку сок од лимон
  • декорација
  • 100гр црно чоколадо
  • 1 лажица масло
  • 100гр бело чоколадо
  • 1 лажица масло

Подготовка

Прекрасен вкусен и декоративен десерт денес ви презентирам.

Во касерола на оган се ставаат млекото, шеќерот, путерот и чоколадото.
Ги соединуваме на тивок оган.
Кога смесата е изедначена го додаваме мелениот афион и солта.
Вариме на многу тивок оган 2-3 минути, односно се додека не се згусни.
Тргаме од оган и додаваме бисквити.
Соединуваме.
Земаме лист розен кора и го поставауваме на даска за колачи.
Премачкуваме со топлиот крем.
Ставаме лист розен кора, фил, розен кора, фил.....
Поклопуваме со розен кора, ставаме фолија врз колачот и некој тежок предмет.
Во две касероли посебно ги растопуваме белото и црното чоколадо.
Врз стегнатиот колач, односно розен тортата ги прелеваме двете врсти чоколадо, формирајќи мермерни шари.
Оставаме чоколадото да се стегни, па сечеме на штангли и послужуваме.