Испечати

Торта со афион и мармалад од јагоди (посно)

Торта со афион и мармалад од јагоди (посно)

Состојки

  • Чаша од 200мл
  • 3 чаши брашно
  • 1+1/2 чаша шеќер
  • 2 неполни чаши топла вода
  • 1/2 чаша масло
  • 3 лажици афион
  • 3 полни лажици мармалад од јагоди
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • За премачкување
  • по потреба мармалад од јагоди
  • За посипување
  • полна рака бадеми

Подготовка

Убава мека, сочна торта која може да ви се најде за време на постот.

Во длабок сад ставете ги топлата вода и шеќерот.
Мешајте додека шеќерот малку се подрастопи.
Додајте ги постепено останатите состојки и измешајте убаво со жица за матење.

Истурете ја смесата во округол калап(бр.26).

Печете во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути (зависно од рерната, а најдобро проверувајте со чепкалка).

Испечениот колач додека е топол премачкајте го со мармаладот и посипете со бадеми(претходно поминати во кујнски сецко).