Испечати

Монте колач

Монте колач

Состојки

  • За кора
  • 12 белки
  • прстофат сол
  • 2 ванили
  • 240 гр. шеќер
  • 120 гр. брашно
  • 1 пециво
  • 250 гр. потпечени, крупно сецкани ореви
  • 250 гр. чоколаден крам
  • За фил
  • 1,5 л. млеко
  • 200 гр. шеќер
  • 5 ванили
  • 3 пудинзи од ванила
  • 5 лажици полни со врв брашно
  • 200 гр. путер
  • 150 гр. црно чоколадо за готвење
  • Чоколаден прелив
  • 150 гр. црно чоколадо за готвење
  • 50 гр. путер
  • 4 супени лажици млеко
  • За одозгора
  • 3 ќеси шлаг крем од ванила
  • 375 мл. ладно млеко

Подготовка

Превкусен колач, топла препорака...))))

1.На хартија за печење се распоредуваат 250 гр. крупно сецкани, претходно потпечени ореви, па врз нив се излева изматената кора, која се поготвува стандардно.
Се печи на 180 околу 20 мин..
Топла се премачкува со чоколаден крем, јас со Линолада со лешник, (повкусна ми е и од Нутела) .Од тегличката од 350 гр. малку ми остана, значи по потреба,околу 250гр..

2.За филот се матат жолчките, им се додава брашното и пудинзите и млеко колку да се добие течна смеса.Остатокот од млекото се зоврива со шеќерите, па се додава течната смеса и се вари кремот.
Се дели на два дела.Во едниот се додава чоколадото, се меша до растопување.Се ладат, во млаки по 100 гр. путер и се миксира убаво.

3.За чоколадниот преливсе соединуваат состојките, се растопуваат и изедначува на тивко, малку да олади, па се нанесува.

4.Шлагот се мати со млекото до потребната густина и цврстина.

5.Финална постапка
На кората премачкана со чоколаден крем, се нанесува лажица жолт фил, па црн фил(така наизменично).
Одозгора во споевите се нанесува од чоколадниот прелив и остатокот од преливот низ цела површина.
Најгоре изматениот шлаг крем, после некои 2 часа, откако добро ќе се излади филот.

Уживајте во секој залак од ова слатко задоволство!