Веге лазања со сос од печурки и леќа (посно)
Состојки
- 1 средна тиквичка
- 1 среден модар патлиџан
- 3 чешниња лук
- 200 гр. печурки
- 1/2 чаша (125 гр) црвена или кафена леќа
- 250 мл. вода
- 180 мл шолја млеко од растително потекло (кокосово)
- 2-3 супена лаж. маслиново масло
- 2 ловоров лист
- 1 кафена лаж. босилек
- 1/2 кафена лаж. сол
- Сос од домати
- 360 гр. доматно пире
- 1 супена лаж. оригано
- 1 кафена лаж. шеќер
- 1/2 кафена лажица сол
Подготовка
1. Подгответе ги сите состојки
• Тиквичките и модрите патлиџани исечкајте ги на што е можно потенки парчиња, посолете ги и оставете ги да им испадне водата додека ги спремате другите состојки. Кога ќе завршите измијте ги убаво од солта и исушете ги со сува крпа.
* можете кратко да ги пропржите на обична или грил тава за да завршите побрзо со печење (чекор 6)
• Лукот, кромидот и печутките исечкајте ги на коцки.
• Исплакнете ја и исцедете ја леќата.
2. Во голема тава, загрејте маслиново масло и пропржете ги кромидот и лукот 4 минути на средна топлина. Додадете ги печурките и пржете додека не омекнат.
Додадете ја леќата, водата и ловоровите листови. Покријте со капак и гответе на средно-тивок оган 15 минути. Кога ќе испари водата додадете млеко од растително потекло, зачинете со босилек и варете без капак уште 15 минути или додека леќата целосно не омекне. Вкусете и додадете сол и бибер.
3. Во средно тенџере ставете малку масло, доматно пире, оригано, шеќер и сол. Оставете да зоврие и тргнете го од оган.
4. Загрејте ја рерната на 180С.
5. Во меѓувреме нанесете 1 голема лажица доматен сос на днотото на садот и ставете еден ред парчиња тиквички. Додадете од смесата со печурки и леќа и рамномерно намачкајте. Наредете уште еден слој парчиња модар домат, прелијте и рамномерно намачкајте со сос од домати. Ставете уште еден слој мешавина од печурки и леќа, парчиња тиквички, сос од домати, мешавина со печурки и леќа и одозгора ставете уште еден слој модри патлиџани.
Намачкајте ги модрите патлиџани со ½ лажичка маслиново масло и прелијте со доматен сос.
6. Печете 25 минути (ако претходно термички сте ги обработиле тиквичките и модрите патлиџани*), во спротивно оставете ги да се печат подолго во рерна (50-60 мин)
Извадете го садот од рерна и оставете го да се излади 10 мин.
Зачинете со свеж босилек и уживајте!