Испечати

Ролат плетенка со чоколадо

Ролат плетенка со чоколадо

Состојки

  • 300мл топло млеко
  • 1/2 квасец
  • 1/4 мала лажица сол
  • 150гр. шеќер
  • 1/2 голема лажица оцет
  • по потреба брашно (околу 500-600гр)
  • 100гр чоколадо по желба
  • 50мл зејтин
  • 1 јајце
  • кора од лимон
  • За прелив
  • малку топло млеко

Подготовка

Во еден сад ги ставаме 200мл. топло млеко, шеќерот, квасецот, солта, оцетот, зејтинот и кората од лимон. По потреба ставаме од брашното и замесуваме средно меко тесто. Од горе тестото го премачкуваме со зејтин.
Го оставаме 20-30минути да нарасне.

Нараснато тесто го делиме на 3 едакви дела, секој дел го сукаме во правоаглона форма и врз него ставаме рендано чоколадо и го мотаме во ролат.

Така правиме и со одтанатите два дела од тестото.

Откако ќе ги направиме и трите дела во ролати, од нив правиме плетенка, која ја ставаме во калап претходно премачкан во зејтин.

Вака готовата плетенка од горе ја премачкуваме со јајце и ја наросуваме со сусам,  ја прелеваме со топло млеко и ја оставаме убаво да нарасне.

Печеме во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.

Добар апетит!