Њоки во бел сос
Состојки
- 250 гр њоки
- 1 главица кромид
- 1 пиперка
- 150 гр златна мешавина
- 120 гр шунка
- зачини - лук во прав, оригано, сув зачин, пимент, кумин, морско оревче, бибер
- 100на мл вода
- 400 мл неутрална павлака за готвење
- 100 гр кашкавал
Подготовка
Решив да им дадам пак шанса на њоките да се засакаме. Ги спремив со превкусно сосче, ама и покрај тоа мислам дека љубов нема да имаме. Сепак, за оние кои ги сакаат и за превкусниот сос, еве го рецептот.
Подготовка
1. Сварете ги њоките во посолена вода и исцедете ги.
2. Ситно сечканиот кромид и пиперка испржете ги да омекнат, додадете ја мешавината зеленчук и ситно сечканата шунка и колку една ракиена чаша од водата.
Пржете додека водата испари и се запржат состојките.
3. Потоа додадете ја останатата вода и павлака за готвење и зачинете. Зачините додадете ги по вкус, но од сите по малку.
4. Кога ќе почни да вари додадете ги и њоките и варете мешајќи до кремаста структура.
5. На крај додадете го кашкавалот, да се соедини и сервирајте ги топли. Кај мене со малу сушен власец и шафран одозгора.