Испечати

Чили кон карне (Chili con carne)

Чили кон карне (Chili con carne)

Состојки

  • 1 главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1 морков
  • 2 пиперки
  • 1-2 лути пиперчиња
  • 0,5 кг мелено месо
  • 1 конзерва (400 гр) пелати
  • 1 конзерва (400 гр) црвен грав
  • 1 мала конзерва (200 гр) пченка
  • 150 -200 мл црно вино
  • 250 мл вода (ако сте го вареле гравот, од неа)
  • 1-2 коцки телешки бујон (домашен)
  • 1 рамна лажица црвен пипер
  • 1 лажица буковец
  • 1 лажица сув зачин
  • 1/2 лажиче кумин
  • 1/2 лажиче оригано
  • 1 лажиче сенф
  • 1 лажиче босилек
  • 1/2 лажиче цимет
  • по вкус сол

Подготовка

Ова богато јадење доаѓа од мексиканската кујна, популарно е низ сиот свет, можи да се сервира на различни начини, заситува и можи да се најадат повеќе луѓе во зависност како ќе се послужи и верувам дека одлично можи да се вметни и во празничните менија.

Подготовка

1. Во длабока и поголема тава се запржува ситно исечкан кромидот и лукот кој можи да го помините низ преса или многу ситно да го исечкате. Тоа трае толку време колку да ги исечкате пиперките исто на поситни парчиња и морковот на тенки кругчиња.

2. Пржете се заедно додека омекнат и додадете го меленото месо. Откако ќе испари водата и ќе се запржи месото додадете го црвениот пипер и буковецот, па потоа пелатите (доколку немате пелати во конерва, комбинирајте со зрели домати и доматен сос).

3. Откако ќе се запржат додадете ги гравот и пченката, па потоа налејте вино и вода. Јас имав шарен грав и го варев претходно, па додадов вода во која се вареше. Додадете ја и коцката телешки бујон (кај мене домашен и замрзнат во калапите за мраз), доколку немате, компензирајте со коцка за супа, но тогаш не ставајте сув зачин, ами повеќе посолете. На крај и зачините и сенфот. Оставете да се крчка на тивко додека испари течноста до посакуваната густина.

4. Ова јадење можи да го послужите врз варен ориз или пире, како додаток - мезе на гостинска трпеза, завиткано во тортиља (кое чинам најмногу одговара) со додаток зелка салата, подоцна се дојаде и со гиро лепче, па можи да го густирате и како начос со чипс и т.н.