Испечати

Чоколадна кралица

Чоколадна кралица

Состојки

  • Плех 40 х 26см
  • Тесто
  • 600 гр брашно
  • 1/2 пециво
  • 200 гр шеќер
  • 2 ванили
  • 2 јајца
  • 100 гр кисела павлака
  • 250 гр маргарин
  • Фил од ореви
  • 300 мл млеко
  • 2 ванили
  • 5 лажици шеќер
  • 2 реда чоколадо
  • 300 гр мелени ореви
  • 100 гр суво грозје
  • 2 лажици рум
  • Фил од пудинг
  • 1 литар млеко
  • 4 пудинга од чоколада
  • 6 лажици шеќер
  • 2 ванили
  • 4 лажици црн еурокрем
  • 1 лажица кисела павлака

Подготовка

Ова е превкусна чоколадна пита која може да се замрзне и кога ќе се извади од фрижидер по вкус е иста.
1. Од состојките за тесто се замесува убаво глатко тесто кое се дели на 2 дела.
2. Фил од ореви- Млекото со ванилата и шеќерот се става да зоврие. Во него се додава чоколадото и мелените ореви заедно со сувото грозје и румот. Се трга од ринглата и се остава да олади.
3. Фил од пудинг- Во литар млеко се вари пудингот стандард со шеќерот. Во жешко се додава еурокремот и киселата павлака.Вака двата фила се мешаат заедно.
4. На тепсија се реди половина од тестот кое се расукува со сукало. Се става целиот фил и најгоре вториот дел од тестото . тестото се боцка со чачкалица и се печи на 200С-50мин. Пред крајот на печењето се премачкува со путер и се исклучува рерната. Се остава да олади. Богата ,вкусна и сочна пита од чоколада.