Испечати

Колач со тиква и брусница

Колач со тиква и брусница

Состојки

  • 2 јајца
  • 60-80гр шеќер
  • 1 ванила
  • 75мл масло
  • 170мл јогурт
  • 230гр брашно
  • 1 пециво
  • 1/4лажиче сода бикарбона
  • 1/2лажиче цимет
  • 1/2лажиче морско оревче
  • 1/2 лажиче мелено каранфилче
  • 200гр варена и дооооброо исцедена тиква
  • Некое зрно сол
  • 70гр брусница

Подготовка

Подготовка:

1. Во вангличка се ставаат јајцата, ванилата и шеќерот. Се мати до побелување. Со исклучен миксер ги додаваме тиквата и течните состојки. Убаво соединуваме.
2. Во сад ги соединуваме брашното, пецивото, содата, зачините и брусницата. Промешуваме. Овие состојки ги додаваме кај течните состојки. Убаво со шпатула ги соединуваме.
3. Смесата ја распоредуваме во калап за леб, кој е обложен со хартија за печење. Печиме околу 30 минути во загреана рерна. Сепак проверуваме со чепкалка. Колачот го оставаме на решетка убаво да се излади, па го сечиме на парчиња и го сервираме.

*Забелешка - За поздрава варијанта на овој кревок и ароматичен колач, половина количина на брашно може да биде хељдино, јачменово, спелтино брашно.