Сконси со пршут и камамбер
Состојки
- 100-120гр свински пршут
- Сол не ставив, воопшто јас
- 300гр брашно
- 100гр ладен путер
- 1/2лажиче буковец
- 1/4лажиче бибер
- 1 најмало јајце
- 1/2лажиче пециво
- Околу 100 мл јогурт
- 80гр Камамбер
Подготовка
Подготовка
1. На некоја капка масло го запржуваме ситно сецканиот пршут да пушти арома. Оставаме да се излади.
2. Во вангличка се ставаат пециво, бибер, буковец, јајце, коцки ладен путер, изладен пршут, коцки сецкан камамбер и брашно. Со раце се промешуваат состојките. Се додава ладен јогурт, по потреба, колку да се спои цело тесто. Не смее да биде мазно, туку рустично.
3. Го поставуваме тестото во тава (јас не ја намастив). Со рацете го расплескуваме тестото во округла форма. Го сечеме на 8 триаголници, Печеме околу 25 минути во загреана рерна.
Сервираме и уживаме.