Фусили во сос од свежи шампињони, павлака за готвење и уште нешто
Состојки
- 300гр фусили тестенина
- Вода и сол за варење
- сос
- 2 лажици маслиново масло
- 100гр чадено месо
- 250гр свежи шампињони
- 1/2зелена пиперка
- 5 маслинки каламата
- 1 црвен домат
- 2,3 зденки
- 150 мл павлака здраво за готвење
- Сол, бибер,пармезан
Подготовка
Подготовка:
1. На загреано масло го ставаме да се пржи ситно сецканото чадено месо. Од кога ќе пушти арома ги додаваме шампињоните исечени на танки листови. Пржиме да заруменат. Зачинуваме. Додаваме ситно сецкана пиперка, сецкани маслинки, сецкани зденки, излупен и ситно сецкан црвен домат. Соединуваме и пржиме 2,3 минути. Додаваме павлака за готвење и оставаме на тивок оган да крчка.
2. Во меѓувреме ја вариме тестенината според упатството. Ја процедуваме и ја додаваме кај подготвениот сос. Готвиме се заедно уште 1 минута. Наросуваме пармезан и послужуваме топло јадење.