Гратинирани макарони-ригатони
Состојки
- 300гр макарони-ригатони
- Вода и сол за варење
- 125гр моцарела
- 5,6 шери домати
- Прелив
- 2 јајца
- Сол, бибер
- Свеж босилек
- 100гр чадено месо
- 2лажици урда
- 50мл јогурт
- 100мл млеко
Подготовка
Подготовка:
1. Во зовриена вода се ставаат макароните да се варат.
2. На малку масло се запржуваме сецканото чадено месо да пушти арома.
3. Во еден сад ги соединуваме јајцата, сол, бибер, босилек, урда, јогурт, млеко и чаденото месо. 4. Тестенините ги процедуваме во цедалка. Малку нека подизладат, па го додаваме подготвениот прелив.
Соединуваме.
4. На дното на мала ростер тава ставаме половина од количината. Врз нив редиме парчиња моцарела и парчиња шери домати. Врз нив ја додаваме останата количина на тестенини. Гратинираме во загреана рерна околу 25 минути. Сервираме топли.