Критараки тава со мелено месо и спанаќ
Состојки
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 1 пиперка
- 450 гр мелено месо
- 300 гр спанаќ
- 250 мл доматен сос
- 1,5 литри вода
- 150 гр критараки тестенина
- 1 лажица мешан зачин
- 1 лажиче оригано
- 1/2 лажиче пимент
- 1 лажиче мешавина зачини за мелено месо
Подготовка
Подготовка
1. Се сечка кромидот ситно и се пржи со ренданиот морков и сечканата пиперка.
2. Кога ќе запржат се додава меленото месо и се пржи додека испари водата од него. Се додава спанаќот и се пржи додека омекни.
3. Се додава доматниот сос и се пржи додека згусти и се соедини со се во тавата.
4. Се додава водата и зачините и откако ќе зоврие се става критараки тестенината. Се вари 10 минути на средна јачина на ринглата.