Колач со 1 јаболко (без миксер)
Состојки
- 3 Јајца (големина Л)
- 150 гр Шеќер
- 1 Ванила
- 100 мл Млеко
- 100 мл Јогурт
- 100 мл Масло
- 220 гр Брашно (просеано)
- 1 Пециво
- Плус - 1 Јаболко измешано со 1 г.л. Шеќер и цимет (по вкус) и 50 гр Ореви
- За наросување - Шеќер во прав
Подготовка
Ќе уживате во прекрасниот мирис кој се шири додека го подготвувате овој колач, а верувам дека ќе уживате уште повеќе во неговиот вкус со добро друштво. Подготовката е едноставна, брза и без употреба на миксер.
Подготовка
1. Во длабок сад ги матиме со рачна маталка јајцата заедно со шеќерот и ванилата. Ги додаваме течните состојки - млекото, јогуртот и маслото, соединуваме со рачната маталка.
2. Јаболкото го миеме, лупиме и рендаме (на крупната страна од рендето). Додаваме 1 г.л. шеќер, цимет по вкус и ореви (сецкани) - соединуваме.
3. Во смесата за колачот го додаваме постепено брашното (претходно соединето со пецивото) и мешаме со рачната маталка до хомогенизирање, да нема грутчиња од брашното.
4. Во садот во кој што ќе печеме (намрсен и набрашнет) ставаме пола од смесата за пандишпан, па ја распоредуваме рамномерно смесата со јаболко, па врз неа ја додаваме и останатата половина од смесата за пандишпан.
5. Печеме во загреана рерна на 180 степени (проверуваме со чачкалица). Печениот колач откако ќе излади, го наросуваме со шеќер во прав и сечеме на парчиња.
Забелешка - Садот во кој што јас го печев колачот е со димензии околу 20цм х 10цм, но може да се пече и во тавче број 24 или во куглоф - по желба.
На здравје!