Испечати

Шварцвалд торта

Шварцвалд торта

Состојки

  • Тесто
  • 9 јајца
  • 100 гр брашно
  • 60 гр какао
  • 250 гр шеќер
  • 1/2 кесичка пециво
  • 3 лажици масло
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • Фил 1
  • 250 мл слатка павлака
  • 200 гр чоколадо(јас користам темно)
  • 300 гр вишни
  • Фил 2
  • 250 мл слатка павлака
  • 2 лажици ракија од вишни/цреши(не ликер) или рум
  • 2-3 лажици шеќер во прав
  • За украсување
  • 1 кесичка шлаг пена/крем
  • 2-3 лажици чоколадни трошки или рендано чоколадо

Подготовка

Белките и 150 гр шеќер се матат во цврста пена.
Жолчките, 100 гр шеќер и 1 кесичка ванилин шеќер се матат пенасто, па постепено се додава зејтинот.
Брашното, какаото и пецивото се просејуваат во смесата со жолчките, се додава смесата со белки и полека се меша со лажица или шпатула за да не се изгуби воздухот од пената. Тестото се излева во калап 26-ка или тавата од шпортетот и се пече цца.40 мин на 180 С. Оладеното тесто се дели на 3 кори.
Фил 1 - Се загрева слатката павлака и во неа се додава чоколадото за да се стопи.
Оладената смеса се мати цврсто со миксер.
Фил 2 - Слатката павлака цврсто се мати со ракија, ванилин шеќер и шеќер во прав.
Филување - Најдолната кора се попрскува со сокот од вишните, над него се редат
вишните и фил 1(темниот фил). Се става втората кора, се попрскува со
сок од вишни и се става фил 2(белиот фил). На крај се покрива со
последното тесто.
Тортата се остава во фрижидер за да се стегне, па потоа се декорира по желба.

На здравје десерт!