Испечати

Медена тиква на пареа

Медена тиква на пареа

Состојки

  • 1 мала тиква
  • 200мл вода
  • 100 гр ореви
  • 4лажици мед

Подготовка

Тиквата ја миеме и ја чистиме од лушпите и семките.
Ја сечеме на парчиња и ја редиме во делот наменет за готвење на пареа.
Ставаме доле вода во апаратот и ја пуштаме да се вари на пареа. После завршувањето на програмот, ја префрламе тиквата во малите тавички на делимано, па ја попрскуваме со разматен мед со млака вода.
Ја потураме по површината. Рониме јадро мелени ореви.
Ја ставаме тавата во рерна само колку да прокрчка и да се потпече.
Вадиме додека е топла, па со лажиче доставаме од лепливата медова смеса.
Нека ви е на здравје со оваа вкусотија, а тебе сестро едно фала за рецептот.
На здравје