Испечати

Динстано свинско (нешто како гулаш)

Динстано свинско (нешто како гулаш)

Состојки

  • 1 кг свинска удина
  • 2 главици кромид
  • 3 моркови
  • 1 пиперка
  • 200 гр гр маринирани шампињони (1 мало тегличе од 370 гр)
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1/2 лажиче пимент
  • 1/2 лажиче куркума
  • 1/2 лажиче оригано
  • 1/2 лажиче чубрика
  • сол, вода и маслиново масло
  • 3 ливчиња ловор
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажиче чаден црвен пипер
  • 1 грст сечкан магдонос

Подготовка

Исечкајте го кромидот не многу ситно, пиперката на плочки и морковот на кругови.
Месото исечкајте го на поситни парчиња и со малку масло запржете го во тенџерето.
Откако ќе запржи додадете го зеленчукот и печурките, измешајте и додадете вода да го прекрие сето.
Дотурете малку маслиново масло, поклопете со капак и намалете на помалку од средна јачина на ринглата и оставете да се крчка скоро час време. Потоа додадете ги зачините наведени до солта, и оставете го уште еден час најмалку.
Кога течноста ќе стани доволна за сос, растворете ги брашното и пиперот со ладна вода и измешајте го во тенџерето. Додадете го сега и ловоровиот лист и магдоносот. Нека повари уште 5-10 минути и исклучете ја ринглата, готово.