Испечати

Фрегола во сос од спанаќ

Фрегола во сос од спанаќ

Состојки

  • 200гр. фрегола
  • 6-7 грста покрупно исцепкан спанаќ
  • 4 лажици семки од тиква
  • 2 помали чешниња лук
  • 1 лажица омекнат путер
  • 3 лажици пармезан

Подготовка

Фрегола е тестенина која потекнува од Сарденија. Има многу начини за подготовка, но јас овојпат ја спремив по мој вкус.

Подготовка
1. Во зовриена вода ставете малку крупна сол и додајте ја фреголата. Варете ја според времето кое е наведено на пакувањето. Во мојот случај 12 минути.

2. Во тава на тивок оган ставете го спанаќот и со промешување оставете да испари водата што ќе ја пушти. Префрлето го во висока чаша за блендирање. Додајте ги семките од тиква, лукот и малку сол.
По потреба ставете и од водата во која се вари тестенината. Изблендирајте со рачен блендер. Сосот нека биде со средна густина.

3. Во тава на оган ставете го путерот да се растопи. Додајте ја сварената и исцедена фрегола. Потоа додајте го сосот од спанаќ и измешајте. Додајте го пармезанот, промешајте и послужете.