Кинати пиперки
Состојки
- 5 кг пиперки ками
- 170 мл масло
- 1/2 шолја шеќер
- по вкус, 50на гр сол
- 2 ракиени чашиња винска киселина
- 1-2 главици лук
- 1 голема киска магдонос
Подготовка
Подготовка
1. Пиперките претходно исчистени од семките ги печиме и ги лупиме. Потоа со раце ги киниме по должина на тенки долги парчиња.
2. Ги ставаме во шерпа и ги пржиме додека им испари водата, па го додаваме маслото и пржиме со непрекинато мешање како за ајвар.
3. Триесет минути пред крај ги додаваме шеќерот и солта. Солта е по вкус, но препорачливо е да се додава постепено, плус или минус од предложеното, а сепак на крај да е само колку да ја сузбие блажината од шеќерот, а не да биди солено.
4. По 10на минути се додава киселината и се проверува соленоста. И околу 10 минути пред крајот се додава лукот и магдоносот. Исто така состојките се по вкус и желба, но секако треба да ги има, бидејќи убавиот шмек на пиперките е заслужен од нив.
5. Се пржи уште најмалку 10 минути, па ако треба и некоја минута плус, зависно од состојките, изгледот и течностите. Се собираат во жешки тегли кои одма се затвораат.